Tips & Råd om Kakelugnen
Här hittar du tips och råd kring användning och skötsel av din kakelugn från Gabriel.
Här hittar du tips och råd kring användning och skötsel av din kakelugn från Gabriel.
Försök att snabbt få fyr i eldstaden så att en ordentlig glödbädd bildas. Lägg/stapla cirka 2 kg finhuggen torr ved (ungefär 15 pinnar) horisontellt med mycket luft emellan. För att tända den finhuggna veden placeras papper, näver eller tändbriketter ovanpå pinnarna.
OBS!! Använd aldrig flytande brandfarliga tändvätskor.
Försök att snabbt få fyr i eldstaden så att en ordentlig glödbädd bildas. Lägg/stapla cirka 2 kg finhuggen torr ved (ungefär 15 pinnar) horisontellt med mycket luft emellan. För att tända den finhuggna veden placeras papper, näver eller tändbriketter ovanpå pinnarna.
OBS!! Använd aldrig flytande brandfarliga tändvätskor.
Vi rekommenderar att ni läser våra skötsel och eldningsråd innan ni börjar använda kakelugnen. Utöver information om hur man tänder kakelugnen finns information om hur ni sedan eldar på bästa sätt.
Ved är ett biobränsle som vid rätt förbränning ingår i det naturliga kretsloppet. När träden växer upp förbrukas vatten och koldioxid i den så kallade fotosyntesen. Detta frigör syre, vilket vi som bekant behöver för att andas. När veden eldas upp eller förmultnar frigörs vattnet och koldioxiden åter. Vid processen förbrukas också den mängd syre som bildades när trädet växte upp. Allt detta sker i ett kretslopp vilket innebär att vedeldning inte bidrar till den så kallade växthuseffekten.
Det är viktigt att veden inte ligger direkt mot marken och att det är så luftigt som möjligt vid tak och sidor. Ved som är huggen tidigt på våren kan i bästa fall användas kommande vinter. Men det är bättre om veden får torka i två vårsäsonger då den torkar bäst på våren innan lövsprickningen. Tänk på att fuktig ved brinner sämre, avger mindre värme och ger större miljöbelastning. Ved som eldas ska inte innehålla mer än 20% vatten.
Björkved ska klyvas så snart som möjligt, annars blir den hård och svårarbetad. Tall- och granved är däremot lättare att klyva om den fått torka något. Veden bör förvaras i rumstemperatur 24 timmar innan eldning. Att täcka veden med exempelvis presenning är ingen bra lösning eftersom fukten från marken och veden inte kan avdunsta då. Fuktig ved angrips också lättare av röta, vilket snabbt försämrar energivärdet i veden.
Det kan skada både kakelugnen och miljön. Ekved går däremot utmärkt att elda med, men det är viktigt att blanda ut den med annan ved vid förbränning. Ekved innehåller mycket energi, men också mycket garvsyra som är aggressivt mot både eldstadsinsatsen och murbruk.
Av olika anledningar kan glaset på lucka eller kaklet på din kakelugn bli smutsigt. Nedan följer lite tips och råd på hur du kan undvika detta samt hur du går till väga för att rengöra kakelugnen om det hänt. Tänk på att kakelugnen ska vara kall när du rengör den!
Eldstadsinsatsen i Gabriels kakelugnar har en inbyggd luftspolning som ska förebygga sot på glasluckan. Blir glaset ändå sotigt kan det beror på följande:
• Ugnen har ej kommit upp i arbetstemperatur tillräckligt fort
• Problem med tilluften
• Veden ligger för nära glaset
• Fuktig ved
Glaset ska vara kallt vid rengöring. Använd blött hushållspapper som doppats i kall aska. Gnid sedan bort sotet på glaset och eftertorka med torrt papper. Blir inte glaset helt rent efter detta så upprepa processen. Vid användning av rengöringsspray för att ta bort sotet så säkerställ så att rengöringsmedlet ej stänkt på mässingen. Torkar rengöringsmedlet in så bildas ärg fläckar som är mycket svåra att få bort.
Rengör kaklet med hjälp av en fuktig, ljummen trasa och ett skonsamt rengöringsmedel. Tänk på att kakelugnen ska vara kall samt att inte blöta ner fogarna. Använd fettlösande diskmedel om fogen behöver rengöras.
Mässing är en gulaktig legering bestående av koppar och zink. Mässingens glans kan med tiden mattas av och behöver då putsas upp. Häxans metallputs, som finns i dagligvaruhandeln, fungerar utmärkt för detta syfte.
Det är viktigt att använda en mjuk trasa eller svamp. Undvik sådant som kan repa mässingen. Du kan behöva upprepa putsningen en eller flera gånger beroende på hur missfärgad mässingen är.
Använd aldrig vatten vid rengöring av mässing.
Våra moderna kakelugnar har ett avskalat och samtida formspråk. Dessa modeller har en form som, tillsammans med välavstämda glasyrer gör dem till ett populärt alternativ i nybyggda hem.
Våra klassiska modeller har inspirerats av äldre svenska kakelugnstraditioner och har ett stort urval av stilfulla kronor och dekorer.
Den putsade ugnen har kakelugnens alla fördelar. Om man önskar något annat än den vita standardfärgen, går den putsade ytan att måla med silikat- eller kalkfärg i valfri kulör.