Skip to main content

Kakelugnens Historia

En Svensk Uppfinning från 1767, Lika Genialisk Idag

Kakelugnen har en lång och anrik historia, men det var under 1700-talet som den blev en vanlig och effektiv värmekälla i svenska hem. De tidiga kakelugnarna var dock inte särskilt effektiva – de förbrukade stora mängder ved utan att leverera tillräckligt med värme. Detta blev ett problem, särskilt med tanke på att landets skogar redan var hårt ansatta av bergsbruk och järnhantering, vilket gjorde ved till en knapp resurs.

Ett Kungligt Uppdrag för Energibesparing  

År 1767 beordrade Sveriges kung Kungliga Vetenskapsakademin att ta fram en mer bränsleeffektiv värmekälla. Arkitekterna Carl Johan Cronstedt och Fabian Wrede antog utmaningen och utvecklade den revolutionerande kakelugnen med fem rökgångar och en hög eldstad. Denna konstruktion gjorde det möjligt att uppnå höggradig förbränning och maximalt utnyttjande av värmen från rökgaserna – en lösning som dramatiskt minskade vedförbrukningen och gjorde kakelugnen till ett ovärderligt inslag i svenska hushåll.

En Konstruktion som Står sig  

Den moderna kakelugnen var född, och principerna bakom dess konstruktion är i stort sett oförändrade än idag. Den unika designen med flera rökgångar och effektiv värmelagring gör att få andra vedeldade värmekällor kan mäta sig med kakelugnens verkningsgrad och låga utsläppsnivåer.

Även om design och utsmyckning har förändrats med tidens trender, förblir kakelugnen en tidlös och genialisk uppfinning som fortsätter att värma generationer av svenska hem på ett hållbart och effektivt sätt.

Utforska våra kakelugnar

Moderna

Våra moderna kakelugnar har ett avskalat och samtida formspråk. Dessa modeller har en form som, tillsammans med välavstämda glasyrer gör dem till ett populärt alternativ i nybyggda hem.

TILL VÅRA MODERNA KAKELUGNAR

Klassiska

Våra klassiska modeller har inspirerats av äldre svenska kakelugnstraditioner och har ett stort urval av stilfulla kronor och dekorer.

TILL KLASSISKA KAKELUGNAR

Putsade

Den putsade ugnen har kakelugnens alla fördelar. Om man önskar något annat än den vita standardfärgen, går den putsade ytan att måla med silikat- eller kalkfärg i valfri kulör.

TILL PUTSADE KAKELUGNAR